Ciasto rabarbarowe

Przepisów z rabarbarem ciąg dalszy. Ostatnio były tartaletki, teraz przyszedł czas na pyszne ciasto z zapiekaną polewą. Kwaśny rabarbar idealnie komponuje się ze słodkim ciastem, a lekkości 
wszystkiemu dodaje polewa z białkami. Zapraszam do spróbowania!

CIASTO Z RABARBAREM



Składniki:


ciasto:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • ok. 700 g rabarbaru (3-4 łodygi) umytego i pokrojonego w plastry
polewa:
  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej (2 łyżki)
Przygotowanie:

Najpierw robimy ciasto, zaczynając od zmiksowania masła razem z cukrami. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku i mąkę partiami. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy je rabarbarem.
Żeby zrobić polewę musimy śmietanę, żółtka, cukier i mąkę zmiksować razem. Białka ubijamy w osobnym naczyniu i delikatnie łączymy z resztą składników. Polewę wylewamy na ciasto i pieczemy w 180ºC przez ok. 45 minut, sprawdzając po 30 minutach czy wierzch się przyrumienił. Jeśli tak to ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!


Wiosenne słodkości 2016

Może Ci się spodobać także...