Już niedługo dzień matki, a co może być lepszego niż tort na taką okazję? Szczególnie blondie z curdem malinowym i bitą śmietaną z mascarpone 😉
Dodatkowo założyłam konto na instagramie, zapraszam do obserwowania.
Dodatkowo założyłam konto na instagramie, zapraszam do obserwowania.
TORT BLONDIE Z CURDEM MALINOWYM
Składniki:
2 blaty:
- 2 tabliczki białej czekolady (200 g)
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
reszta składników:
- połowa curdu malinowego z tego przepisu
- 200 g śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier. Kiedy czekolada z masłem ostygnie wlewamy jajka, cały czas mieszając. Krótko miksujemy do połączenia składników. Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy do reszty składników i mieszamy, aż wszystko się połączy. Jeżeli mamy 2 takie same blachy to wykładamy je papierem do pieczenia i wlewamy do nich po równo ciasta. Jeżeli mamy tylko jedną formę to pieczemy jeden blat po drugim w 170ºC przez 30 minut.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z serkiem mascarpone.
Upieczone i ostygnięte blaty przekładamy curdem malinowym i bitą śmietaną. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!