Jakie owoce kojarzą mi się ze zbliżającą się jesienią? Oczywiście jabłka, gruszki i śliwki. I właśnie z tymi ostatnimi jest dzisiejsze pyszne i puszyste ciasto 🙂
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 45 ml oleju (3 łyżki)
- 30 ml wody (2 łyżki)
- 15 ml octu jabłkowego (1 łyżka)
- 375 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g śliwek
- cukier i cynamon do posypania ciasta
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z ciastem do uzyskania puszystej masy, a następnie dodajemy mokre składniki: olej, wodę i ocet. Do tego dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Śliwki myjemy i kroimy na pół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy śliwki (skórką w dół), a na koniec posypujemy cukrem i cynamonem. Pieczemy około 40 minut w 190ºC. Studzimy, możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!