Lato dobiega końca, co doskonale widać za oknami. I chociaż uwielbiam jesień to preferuję jej ciepłą wersję, ze słońcem i spadającymi, pomarańczowymi liśćmi. Co możemy zrobić w taką pogodę, żeby poprawić sobie humor? Oczywiście ciasto! Najlepiej kokosowe i proste, coby za długo w kuchni nie siedzieć. 🙂
CIASTO KOKOSOWE (forma 30×20)
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 220 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło roztapiamy i zostawiamy do ostudzenia, a czekoladę drobno siekamy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy wiórki kokosowe, cukier i masło. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 20 minut w 180ºC. Później zostawiamy jeszcze 5 minut w formie, wyciągamy i kroimy na kawałki.
Smacznego!