Babeczki Pumpkin Spice

Jesień w pełni, więc czas na pierwszą w tym roku dynię! Dzisiaj w wersji spokojnej, kolejne planuję już bardziej Halloweenowe. Dzisiejsze muffiny będą zupełnie inne niż te z zeszłego roku. Ale o tym przekonajcie się już sami 🙂

MUFFINY PUMPKIN SPICE (10 sztuk)



Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 56 g masła
  • 150 g purée z dyni
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko
  • opcjonalnie suszona żurawina
  • dodatkowo cukier, bita śmietana i kolorowa posypka
Przygotowanie:
 
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz sól. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej i ugniatamy, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu łączymy jajko, purée z dyni oraz mleko. Mieszamy zawartość obu naczyń i ewentualnie dodajemy żurawinę.
Formę na muffiny wykładamy papilotami lub smarujemy tłuszczem. Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Każdą z babeczek posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy przez około 25 minut w 200ºC. Po wyciągnięciu z pieca studzimy chwilę w foremce, później wyciągamy muffiny do całkowitego wystygnięcia. Każdą babeczkę dekorujemy bitą śmietaną i kolorową posypką.

Smacznego!

 


Andrzejkowa ucztaJemy sezonowo! Jesień
Piecz - tak od podstaw

Może Ci się spodobać także...

:)