Kajzerki

Był już przepis na domowy chleb, teraz przyszedł czas na bułki! A dokładnie pyszne i mięciutkie kajzerki, zapraszam 🙂




DOMOWE KAJZERKI (około 8 sztuk)



Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 190 ml letniej wody (3/4 szklanki)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 30 g masła (2 łyżki)
Przygotowanie:
 
Najpierw robimy zaczyn z drożdży. W misce z wodą mieszamy pokruszone drożdże, cukier i parę łyżek mąki. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut.
Po tym czasie mieszamy razem wszystkie składniki. Zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Po chwili je odstawiamy na 10 minut, Po tym czasie znowu wyrabiamy, przez jakieś 5 minut. Ciasto powinno wtedy przypominać plastelinę, a kiedy odbijemy w nim palec, po chwili wróci do wcześniejszego kształtu.
Większą miskę smarujemy oliwą i przekładamy do niej nasze ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, a z każdej z nich formujemy lekko spłaszczoną bułkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich nasze bułki. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Bułki pieczemy w 225°C przez około 15 minut. Przed pieczeniem możemy je naciąć z góry.

Smacznego!


Inspiracja

Może Ci się spodobać także...