Jesień to nie tylko dynia,grzyby, jabłka czy śliwki, ale też orzechy. Oraz tort orzechowy. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam, tak nieskromnie powiem. A moi znajomi tylko to potwierdzą 🙂
TORT ORZECHOWY
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
masa:
- 150 g zmielonych orzechów
- 1 kostka masła (200 g)
- 250 ml mleka
- cukier wanilinowy
- 15 g cukru (1 łyżka)
- dodatkowo bita śmietana i czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
Robimy biszkopt: całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy, napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut. Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrawamy na 2 części.
Następnie mleko musimy zagotować. Kiedy to się stanie, ściągamy je z ognia i dosypujemy orzechy, cukier biały i wanilinowy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, dodajemy po trochę zimnej masy orzechowej i dalej miksujemy.
Biszkopt ponczujemy np. herbatą, przekładamy masą i dekorujemy wierzch bitą śmietaną i czekoladą.