Tort orzechowy

Jesień to nie tylko dynia,grzyby, jabłka czy śliwki, ale też orzechy. Oraz tort orzechowy. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam, tak nieskromnie powiem. A moi znajomi tylko to potwierdzą 🙂

 

TORT ORZECHOWY



Składniki:


biszkopt:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
masa:
  • 150 g zmielonych orzechów
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 250 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • 15 g cukru (1 łyżka)
  • dodatkowo bita śmietana i czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
 
Robimy biszkopt: całe jajka ubijamy z cukrem, a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych do białości jajek dodajemy powoli mąkę i delikatnie mieszamy, napowietrzając masę. Dno formy wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez około 35 minut. Upieczony i ostygnięty biszkopt przekrawamy na 2 części.
Następnie mleko musimy zagotować. Kiedy to się stanie, ściągamy je z ognia i dosypujemy orzechy, cukier biały i wanilinowy. W osobnym naczyniu ucieramy masło, dodajemy po trochę zimnej masy orzechowej i dalej miksujemy.
Biszkopt ponczujemy np. herbatą, przekładamy masą i dekorujemy wierzch bitą śmietaną i czekoladą.

Smacznego!

 


Andrzejkowa uczta

Może Ci się spodobać także...