Pumpkin pie

W tamtym tygodniu pokonała mnie choroba, ale teraz już się jej nie dałam i wracam! A razem ze mną wraca moje ulubiona dynia, dzisiaj w klasycznym wydaniu jako amerykański paj, czyli placek z nadzieniem 🙂
Jedna uwaga do przepisu: ciasta i nadzienia wychodzi dość dużo. Najlepiej zrobić to ciasto w głębokim naczyniu żaroodpornym, ale jeśli nie macie takiego i robicie w formie na tartę, to radzę wykorzystać 2/3 ciasta i połowę nadzienia.

PUMPKIN PIE



Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego mleka
nadzienie:
  • 500 g purée z dyni
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • dodatkowo bita śmietana
Przygotowanie:
 
Zaczynamy od ciasta. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy razem z resztą składników. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy cienko i przekładamy do formy, którą ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na pół godziny. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, przekłuwamy widelcem, na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Pieczemy w 200ºC przez 15 minut, następnie ściągamy papier z obciążeniem i dopiekamy do zarumienienia spodu (5-10 minut).
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem i przelewamy na lekko ostygnięty spód. Najpierw pieczemy przez 15 minut w 220ºC, później temperaturę zmniejszamy do 180ºC i dopiekamy przez 40-50 minut. Nadzienie najpierw rośnie, ale później spada do pierwotnego poziomu.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc i ozdabiamy bitą śmietaną.

Smacznego!

 
i mój mały pomocnik:

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...