W tamtym tygodniu pokonała mnie choroba, ale teraz już się jej nie dałam i wracam! A razem ze mną wraca moje ulubiona dynia, dzisiaj w klasycznym wydaniu jako amerykański paj, czyli placek z nadzieniem 🙂
Jedna uwaga do przepisu: ciasta i nadzienia wychodzi dość dużo. Najlepiej zrobić to ciasto w głębokim naczyniu żaroodpornym, ale jeśli nie macie takiego i robicie w formie na tartę, to radzę wykorzystać 2/3 ciasta i połowę nadzienia.
PUMPKIN PIE
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
nadzienie:
- 500 g purée z dyni
- 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- dodatkowo bita śmietana
Przygotowanie:
Zaczynamy od ciasta. Masło kroimy w kostkę i wyrabiamy razem z resztą składników. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy cienko i przekładamy do formy, którą ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na pół godziny. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, przekłuwamy widelcem, na wierzch dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Pieczemy w 200ºC przez 15 minut, następnie ściągamy papier z obciążeniem i dopiekamy do zarumienienia spodu (5-10 minut).
Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem i przelewamy na lekko ostygnięty spód. Najpierw pieczemy przez 15 minut w 220ºC, później temperaturę zmniejszamy do 180ºC i dopiekamy przez 40-50 minut. Nadzienie najpierw rośnie, ale później spada do pierwotnego poziomu.
Ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc i ozdabiamy bitą śmietaną.
Smacznego!
i mój mały pomocnik: