Moje pierwsze podejście do makaroników z podwójnym nadzieniem. I chociaż to był bardzo zły dzień pod względem pieczenia (mama mówiła, żeby nic nie robić jak wieje halny!), to z efektu końcowego jestem zadowolona. Pewnie też dlatego, że uwielbiam curd cytrynowy 😉
CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE MAKARONIKI
Składniki:
- 3 białka z jajek
- 50 g cukru
- 200 g cukru pudru
- 125 g mielonych migdałów
- lemon curd z tego przepisu
- 100 ml śmietanki 30% lub 36%
- 100 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki kremu czekoladowego (np. Nutelli)
Przygotowanie:
Białka dokładnie ubijamy, pod koniec powoli dodajemy cukier. Do ubitych białek dodajemy przesiane migdały i cukier puder i mieszamy łyżką.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka i na macie lub papierze do pieczenia wyciskamy kółka (pamiętając, że ciasto nam się trochę rozleje). Ciastka odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie makaroniki pieczemy około 10 minut w 140ºC. Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy mascarpone i krem czekoladowy i krótko miksujemy do połączenia się składników. Ostygnięte makaroniki przekładamy: na środku robimy kropkę z curdu, a dookoła dajemy naszą czekoladową śmietanę.