Gofry z jajkiem i bekonem

 

Dzisiejsza propozycja na weekendowe śniadanie jest wytrawna. Znudziły wam się zwykłe jajka z bekonem na śniadanie? Dlaczego nie podać ich na gofrach? Jest to świetna alternatywa dla tostów czy zwykłego pieczywa 🙂

GOFRY Z JAJKIEM I BEKONEM (2 porcje, po 2 gofry)



Składniki:

  • 5 jajek
  • 85 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • bekon
  • sałata lodowa lub rukola
Przygotowanie:
 
W misce mieszamy 1 jajko, mąkę, mleko, masło, cukier, sól i proszek do pieczenia, Z gotowego ciasta pieczemy gofry.
Bekon smażymy na patelni. Do garnka wlewamy wodę i delikatnie wbijamy do niej pozostałe jajka, gotując 4-5 minut. Ostrożnie je wyjmujemy łyżką cedzakową.
Na koniec składamy nasze śniadanie: na gofry kładziemy sałatę, bekon i jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

 

Może Ci się spodobać także...