Zdecydowanie najlepsze brownie jakie jad艂am. Przepyszne solo lub z dodatkiem bitej 艣mietany. Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrobienia, wi臋c jest to idealne ciasto last minute 馃槈
Ma艂e sprostowanie: w oryginalnym przepisie jest 200 g mas艂a, ja przez swoje roztargnienie da艂am dwa razy tyle. Ale wiecie co? I tak by艂o pyszne, wilgotne w 艣rodku, z delikatn膮 skorupk膮 na wierzchu.
聽
BROWNIE Z MALINAMI
Sk艂adniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (2 tabliczki)
- 400 g mas艂a (mo偶na da膰 200 g; przy wi臋kszej ilo艣ci mas艂a ciasto wychodzi bardzo wilgotne)
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 100 g m膮ki pszennej
- 200 g malin (mog膮 by膰 mro偶one)
- opcjonalnie bita 艣mietana
Przygotowanie:
聽
Czekolad臋 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej razem z mas艂em. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jajka ubijamy na puszyst膮 mas臋, dodajemy cukier oraz m膮k臋 i jeszcze chwil臋 miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczon膮 czekolad臋 z mas艂em i ca艂o艣膰 miksujemy, a偶 do po艂膮czenia si臋 wszystkich sk艂adnik贸w. Maliny dosypujemy do masy i delikatnie mieszamy.
Form臋 na ciasto smarujemy odrobin膮 mas艂a i przelewamy mas臋, mo偶emy wierzch ciasta posypa膰 dodatkowo malinami. Pieczemy oko艂o 30 minut w 180潞C. Nast臋pnie wyci膮gamy z piekarnika, studzimy i dekorujemy bit膮 艣mietan膮 przed podaniem.
Smacznego!
聽
聽