Ciasteczka z szybką

Ostatni przepis przed świętami! I dzisiaj znowu ciastka. 3 lata temu robiłam pierniczki z szybką, w tym roku mam przepis dla osób, które nie lubią pierników, a chcą mieć świąteczne ciasteczka. Zapraszam do wypróbowania przepisu i oczywiście życzę wszystkim Wesołych Świąt i udanego sylwestra. Widzimy się w przyszłym roku 🙂

CIASTKA Z WITRAŻEM



Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 750 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • pokruszone landrynki
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki na ciasto (czyli oprócz landrynek) zagniatamy i formujemy kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na grubość około 0,3 cm. Jedną foremką wycinamy kształt bazowy, a drugą, mniejszą, środek ciastka. Tak przygotowane ciastka podpiekamy przez 8-10 minut w 180ºC. Kiedy już będą prawie upieczone wyciągamy je z piekarnika i do środka wsypujemy landrynki. Dopiekamy jeszcze około 5 minut, żeby landrynki się roztopiły.

Smacznego!

 


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Może Ci się spodobać także...