Wracam do Was w nowym roku z zupełnie nowymi przepisami. Bez zbędnego przedłużania zaczynam pysznym ciastem ze słonecznikiem i krówką, które podbiło moje serce od pierwszego kawałka 😉
CIASTO SŁONECZNIKOWE
Składniki:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 350 g masła
- 80 g margaryny
- 200 g pestek słonecznika
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 puszka kajmaku (około 500 g)
- 1 opakowanie herbatników
- spirytus
- 1 opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Najpierw robimy biszkopt. Jajka z cukrem ubijamy do białości, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i trochę cukru wanilinowego. Masę wylewamy na blachę i pieczemy około 20 minut w 180ºC.
Następnie do garnka dajemy resztę cukru wanilinowego, 150 g masła, margarynę, cukier puder i mleko, To wszystko musimy rozpuścić i zagotować, a następnie dodajemy pestki słonecznika. Tak powstałą masę przekładamy na blachę i pieczemy przez 30 minut w 170ºC na złoty kolor. Później studzimy i łamiemy na małe kawałki.
Na koniec miksujemy pozostałe masło z kajmakiem. Wrzucamy połamaną kostkę słonecznikową i całość mieszamy.
Masę przenosimy na upieczony wcześniej biszkopt. Herbatniki maczamy w spirytusie i kładziemy na wierzch. Całość polewamy polewą czekoladową.