Dzisiaj coś, co może być dodatkiem do wielu rzeczy. Tostów, gofrów, ale także ciast czy babeczek. Dodatkowo przepis ten jest w miarę uniwersalny i możecie zamienić proponowane przeze mnie owoce np. na pomarańcze! Ogranicza Was tylko wyobraźnia 🙂
DŻEM GREJPFRUTOWO-MANDARYNKOWY
Składniki:
- 1 grejpfrut
- 2 mandarynki
- 50 g cukru
- opcjonalnie jakieś przyprawy, np.imbir
Przygotowanie:
Owoce myjemy, na tarce o małych oczkach ścieramy z nich skórkę. Obieramy je dokładnie i filetujemy, czyli wycinamy miąższ z błonek. Na patelnie dajemy nasze owoce, sok z nich, jeżeli możemy go wycisnąć np. ze skórek i cukier. Gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie bulgotać. Później możemy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze chwilę. Całość zgęstnieje jak ostygnie.
Z takiej ilości składników wychodzi około 50 g dżemu.