Jak wszyscy wiemy dzisiaj jest tłusty czwartek, ale ja po 3 pączkach mam trochę dosyć słodyczy. Ale tylko trochę, bo deser z dzisiejszego przepisu pochłonęłam w minutę. Pewnie dlatego, że ma pyszny czekoladowo-kawowy smak, na górze bitą śmietanę, a w środku lekko chrupki wafelek. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami 😉
LAVA CAKE Z KAWĄ (4 porcje)
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej (1 tabliczka)
- 100 g masła +odrobina do posmarowania
- kakao
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 100 g mąki
- 1 filiżanka zimnego espresso
- 1 wafelek Lusette o smaku cappuccino
- opcjonalnie do dekoracji bita śmietana, owoce np. maliny
Przygotowanie:
4 kokilki smarujemy masłem i wstawiamy do lodówki. Po chwili je wyciągamy, ponownie smarujemy masłem i posypujemy kakao.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Całe jajka i żółtka z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej, jasnej masy. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę i powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wafelki kruszymy na mniejsze części i dodajemy do masy razem z kawą, a na koniec wszystko mieszamy.
Masę przelewamy do foremek i chłodzimy w lodówce 15 minut. Pieczemy w 180 ºC przez około 13 minut.
Ciastko jest gotowe kiedy brzegi i góra są stałe, ale kiedy wstrząśniemy kokilką to zachowuje się jak galaretka i się trzęsie.
Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto od razu przekładamy na talerz, dekorujemy i podajemy jeszcze ciepłe.