Witam w czwartek! Dzisiaj przepis z cyklu tych fit, ponieważ są w nim owoce, mleko kokosowe oraz nasiona chia. Chia, czyli szałwia hiszpańska, jest jestem z tzw. „superfood”. Zawiera kwasy, między innymi kwasowy i alfa–linolenowy. Spowalnia wchłanianie cukrów i pomaga regulować ich poziom we krwi, a także ma dużo błonnika, co pomaga na układ trawienny. Jeżeli nigdy nie próbowaliście nasion chia w jakiejkolwiek postaci, serdecznie polecam ten deser, ponieważ można go dowolnie modyfikować poprzez owoce i inne dodatki. A jeżeli, tak jak ja, mieliście kiedyś styczność z szałwią hiszpańską, ale nie zrobiła na Was wrażenia: dajcie jej drugą szansę, nie zawiedziecie się 😉
KOKOSOWY PUDDING CHIA (4 porcje)
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 4 łyżki nasion chia (60 g)
- maliny (świeże lub mrożone)
- płynny miód
- wiórki kokosowe
- migdały w płatkach
Przygotowanie:
Mleko kokosowe dokładnie mieszamy, jeżeli jest oddzielona śmietanka od wody. Dodajemy do niego nasiona i energicznie mieszamy. Pudding przekładamy do szklanych pucharków, pamiętając o tym, że zwiększy się jego objętość. Pucharki wkładamy do lodówki na około 5 godzin, aż całość stężeje.
W tym czasie podprażamy migdały. Po upływie kilku godzin kończymy przygotowanie deserów. Do każdego pucharka dajemy garść malin, posypujemy to kokosem i ostygniętymi migdałami. Całość polewamy miodem do smaku. Samo mleko kokosowe jest odrobinę słodkie, jednak miód jest jedynym cukrem tutaj. Proponuję dać około pół łyżki miodu na deser.