Kokosowy pudding chia

Witam w czwartek! Dzisiaj przepis z cyklu tych fit, ponieważ są w nim owoce, mleko kokosowe oraz nasiona chia. Chia, czyli szałwia hiszpańska, jest jestem z tzw. „superfood”. Zawiera kwasy, między innymi kwasowy i alfa–linolenowy. Spowalnia wchłanianie cukrów i pomaga regulować ich poziom we krwi, a także ma dużo błonnika, co pomaga na układ trawienny. Jeżeli nigdy nie próbowaliście nasion chia w jakiejkolwiek postaci, serdecznie polecam ten deser, ponieważ można go dowolnie modyfikować poprzez owoce i inne dodatki. A jeżeli, tak jak ja, mieliście kiedyś styczność z szałwią hiszpańską, ale nie zrobiła na Was wrażenia: dajcie jej drugą szansę, nie zawiedziecie się 😉

KOKOSOWY PUDDING CHIA (4 porcje)

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 4 łyżki nasion chia (60 g)
  • maliny (świeże lub mrożone)
  • płynny miód
  • wiórki kokosowe
  • migdały w płatkach

Przygotowanie:

Mleko kokosowe dokładnie mieszamy, jeżeli jest oddzielona śmietanka od wody. Dodajemy do niego nasiona i energicznie mieszamy. Pudding przekładamy do szklanych pucharków, pamiętając o tym, że zwiększy się jego objętość. Pucharki wkładamy do lodówki na około 5 godzin, aż całość stężeje.

W tym czasie podprażamy migdały. Po upływie kilku godzin kończymy przygotowanie deserów. Do każdego pucharka dajemy garść malin, posypujemy to kokosem i ostygniętymi migdałami. Całość polewamy miodem do smaku. Samo mleko kokosowe jest odrobinę słodkie, jednak miód jest jedynym cukrem tutaj. Proponuję dać około pół łyżki miodu na deser.

Smacznego!


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex
 

Może Ci się spodobać także...