Wiecie, mam taki świetny kalendarz, że są w nim zapisane różne dziwne rzeczy. Na przykład takie, że 25 marca jest dzień gofra 😀 Z tego też powodu przepisy w tym tygodniu będą właśnie na gofry. Stworzyłam też nowy tag ze wszystkimi przepisami, żeby wszystko było w jednym miejscu i w sobotę można było szybko wybrać 😉
GOFRY Z SOSEM BORÓWKOWYM
Składniki:
- 3 jajka, osobno żółtka i białka
- 420 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 60 g rozpuszczonego masła
- 375 g borówek (mogą być mrożone, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić)
- 3 łyżki miodu
- 125 ml soku z pomarańczy (u mnie był wyciśnięty z 2 małych owoców)
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- cukier puder
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy żółtka i mleko. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wlewamy masło i całość mieszamy. Uwaga: masa będzie dość gęsta, ale tak ma być. Białka ubijamy i dodajemy masy. Staramy się to zrobić delikatnie, chociaż przez gęstość mieszanki będzie to dość utrudnione.
Rozgrzewamy gofrownicę i przed każdym nałożeniem ciasta smarujemy ją olejem. Ciasto możemy nakładać łyżką do lodów i delikatnie je rozsmarować, wtedy gofry wyjdą idealne.
Borówki wraz z miodem i połową soku dajemy do rondelka i chwilę gotujemy, aż owoce zmiękną. Resztę soku mieszamy z mąką kukurydzianą i po chwili dodajemy do borówek.
Gofry posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na nie sos. Podajemy jeszcze ciepłe.
Smacznego!