Gofry belgijskie

Gofrowe szaleństwo trwa dalej! Chociaż powiem szczerze, że w tym tygodniu zjadłam ich tyle, że już żadnego więcej nie wcisnę. Dla mnie gofry to w pewnym sensie comfort food, czyli jedzenie, które nie pojawia się w naszym menu zbyt często, ale jest dla nas przyjemne i sentymentalne. Kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, czy to z rodzicami czy w późniejszych latach z przyjaciółmi. Być nad polskim morzem = zjeść chociaż jednego gofra!

GOFRY BELGIJSKIE (około 8 sztuk)

Składniki:

  • 90 ml wody gazowanej
  • 100 ml mleka
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 jajko, oddzielnie białka i żółtka
  • 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 135 g mąki pszennej
  • 45 g roztopionego i przestudzonego masła

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, żeby było letnie i rozpuszczamy w nim drożdże. W dużej misce mieszamy wodę, żółtko, cukier, sól i mleko z drożdżami. Przesiewamy do niej mąkę i dodajemy masło, a na koniec wszystko dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubijamy białko i delikatnie dodajemy do pozostałej masy. Ponownie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce, tym razem na 30 minut, do momentu utworzenia się pęcherzyków powietrzna na powierzchni ciasta.

Gofrownicę rozgrzewamy, wlewamy ciasto i pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...