Mój cudowny kalendarz, o którym wspominałam już wcześniej, mówi mi, że w tym tygodniu mamy dwie rzeczy do świętowania. Odpowiednio w piątek i sobotę jest dzień muffinka i budyniu! Postanowiłam te dwie rzeczy połączyć i przygotować deser. Rezultatem są oczywiście muffiny z budyniem, pyszne, czekoladowe i mięciutkie w środku. Ich smak można dowolnie zmieniać: do ciasta nie dodać kakao, a budyń zrobić np. malinowy. Z takiego połączenia wychodzi zupełnie nowy smak, ale mogę Was zapewnić, że będą tak samo pyszne 🙂
MUFFINKI Z BUDYNIEM (16 sztuk)
Składniki:
- 275 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- 45 g kakao (3 łyżki)
- 1 jajko
- 100 g cukru brązowego
- 80 ml oleju
- 300 ml maślanki
- 1 budyń waniliowy, przygotowany z połowy mleka podanego na opakowaniu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przesianym kakao. W innym naczyniu do rozmąconego jajka dodajemy cukier, olej i maślankę. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód dajemy trochę ciasta, na to budyń (1-2 łyżeczki na babeczkę) i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 ºC przez 20 minut.