Babka kakaowo-pomarańczowa

Święta są tuż za rogiem, więc czas na garść nowych przepisów. Zacznę trochę tradycyjnie, bo od babki. Tym razem jest ona dwukolorowa, z kakao i pomarańczą.  Ja udekorowałam ją gęstym lukrem i posypką, ale dekoracje możecie dowolnie modyfikować 😉

BABKA KAKAOWO-POMARAŃCZOWA

Składniki:

  • 220 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g miękkiej margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
  • 5 jajek
  • 20 g kakao
  • cukier puder

Przygotowanie:

Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po kolei jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.  Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej startą skórkę i sok z 1 pomarańczy. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto przekładamy na zmianę warstwami, na końcu cienkim patyczkiem robimy delikatne wzorki, mieszając obie masy. Babkę pieczemy w 200ºC przez około 40 minut, do tzw suchego patyczka.Wyciskamy sok z pozostałej pomarańczy (ja użyłam połówki) i dodajemy cukier puder, aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Polewamy nim ostygniętą babkę i dekorujemy kolorową posypką.

 Smacznego!

Może Ci się spodobać także...