Święta są tuż za rogiem, więc czas na garść nowych przepisów. Zacznę trochę tradycyjnie, bo od babki. Tym razem jest ona dwukolorowa, z kakao i pomarańczą. Ja udekorowałam ją gęstym lukrem i posypką, ale dekoracje możecie dowolnie modyfikować 😉
BABKA KAKAOWO-POMARAŃCZOWA
Składniki:
- 220 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 125 g miękkiej margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- 5 jajek
- 20 g kakao
- cukier puder
Przygotowanie:
Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy ubijamy na puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po kolei jajka. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej startą skórkę i sok z 1 pomarańczy. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto przekładamy na zmianę warstwami, na końcu cienkim patyczkiem robimy delikatne wzorki, mieszając obie masy. Babkę pieczemy w 200ºC przez około 40 minut, do tzw suchego patyczka.Wyciskamy sok z pozostałej pomarańczy (ja użyłam połówki) i dodajemy cukier puder, aż uzyskamy odpowiednią gęstość lukru. Polewamy nim ostygniętą babkę i dekorujemy kolorową posypką.