Dzisiejszy wpis był przygotowany na Dzień Dziecka, niestety nie miał jak się tutaj pojawić. Ale wrzucam go teraz, a na przyszły rok wymyślę coś innego 🙂
Pokazane tu żelki są w dwóch smakach: arbuzowym i colowym, ale przed wypróbowaniem innych ogranicza Was tylko wyobraźnia!
DOMOWE ŻELKI
Składniki:
- 100 ml coli lub soku z arbuza (owoc należy zblendować)
- 15 g cukru (1 łyżka)
- 30 g żelatyny w proszku
Przygotowanie:
Do garnuszka lub metalowego kubka wlewamy sok/colę. Dodajemy żelatynę i zostawiamy na 10 minut, żeby napęczniała. Po tym czasie całość podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Dodajemy cukier i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec całość przelewamy do silikonowych foremek i wstawiamy do lodówki na parę godzin, do stężenia.