Najlepsze kokosanki cioci Rity

 Od wczoraj goszczę w domu moje dwie ciocio-babcie, czyli siostry mojej babci. Jak byłam dzieckiem to co roku, razem z babcią i bratem, jeździliśmy do jednej z cioć, Rity, do domku na wieś. Przyjeżdżały tam też moje kuzynki i razem całe dnie spędzaliśmy na zabawach w ogrodzie i polu. Do dzisiaj pamiętam jak mieliśmy poranione stopy po wyścigach po skoszonym zbożu. Ale pamiętam też pyszne ciastka, które ciocie przywiozły i tym razem. Mięciutkie i kokosowe, obiecuję, że jak raz ich spróbujecie to szybko zrobicie kolejną porcję 😉

CIASTECZKA KOKOSOWE NA KLEIKU RYŻOWYM

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (160 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła (1 kostka)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • marmolada owocowa

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, oprócz marmolady, łączymy i formujemy małe kuleczki. W środku każdej kuleczki robimy dziurkę i dajemy łyżeczkę marmolady. Pieczemy w 180ºC około 15-20 minut, aż ciastka będą miały złoty kolor.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...