Dzisiejszy wpis jest kontynuacją poprzedniego. Pyszne czekoladowe ciasto, krem z serka mascarpone i frużelina z owoców leśnych, czy może być coś lepszego? Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie 🙂
CZEKOLADOWY TORT Z OWOCAMI LEŚNYMI (na formę 20 cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju
- 220 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2,5 g sody oczyszczonej (1/2 łyżeczki)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
- 22,5 g cukru pudru (1,5 łyżki)
- 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
- frużelina
- dowolne świeże owoce
Przygotowanie:
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier, a następnie mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do ich połączenia. Dno formy wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie wyrównujemy górę ciasta. Odcięte kawałki kruszymy i zostawiamy, resztę przekrawamy na pół.
Serek i śmietankę umieszczamy w jednym naczyniu i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii.
Na koniec składamy tort. Na jeden z blatów wykładamy połowę kremu i kilka łyżek frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i smarujemy go resztą kremu i znowu dajemy kilka łyżek frużeliny. Górę przykrywamy pokruszonym ciastem i dekorujemy owocami.