Tort z owocami leśnymi

Dzisiejszy wpis jest kontynuacją poprzedniego.  Pyszne czekoladowe ciasto, krem z serka mascarpone i frużelina z owoców leśnych, czy może być coś lepszego? Przekonajcie się sami, a nie pożałujecie 🙂

CZEKOLADOWY TORT Z OWOCAMI LEŚNYMI (na formę 20 cm)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2,5 g sody oczyszczonej (1/2 łyżeczki)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki (36% lub 30%)
  • 22,5 g cukru pudru (1,5 łyżki)
  • 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
  • frużelina
  • dowolne świeże owoce

Przygotowanie:

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej i cukier, a następnie mieszamy do połączenia się składników. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy do ich połączenia. Dno formy wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie wyrównujemy górę ciasta. Odcięte kawałki kruszymy i zostawiamy, resztę przekrawamy na pół.

Serek i śmietankę umieszczamy w jednym naczyniu i ubijamy. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii.

Na koniec składamy tort. Na jeden z blatów wykładamy połowę kremu i kilka łyżek frużeliny. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy i smarujemy go resztą kremu i znowu dajemy kilka łyżek frużeliny. Górę przykrywamy pokruszonym ciastem i dekorujemy owocami.

Smacznego!

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...