Halloween już jutro! Robicie imprezę, a nie macie pomysłu na szybkie przekąski? Cake popsy są idealne na taką okazję, bo są to mini ciastka na patyku. Problem brudnych rąk lub talerzy jest rozwiązany 😉
CAKE POPS Z PAJĘCZYNĄ
Składniki:
- kilka upieczonych muffinów lub biszkopt (u mnie muffiny z oreo; nie muszą być świeżo upieczone)
- tabliczka czekolady mlecznej i białej
- czarny barwnik spożywczy
- opcjonalnie kolorowe cukierki (u mnie M&M’s)
Przygotowanie:
Ciasto lub muffiny kruszymy, a czekolady rozpuszczamy. Dodajemy trochę mlecznej czekolady do okruchów, żeby zaczęły się kleić. Patyczek moczymy w czekoladzie mlecznej i wbijamy w utworzone kulki z ciasta. Odkładamy do zastygnięcia do lodówki.
Mleczną czekoladę barwimy. Można użyć barwników do czekolady, ale jeżeli macie tylko takie w proszku to też się nadadzą. Trzeba ten barwnik wcześniej wymieszać z odrobiną śmietanki, a następnie z czekoladą. Kulki z ciasta moczymy w zabarwionej czekoladzie, a następnie odkładamy do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Na koniec ozdabiamy cake popsy: białą czekoladą rysujemy pajęczyny, a z cukierków robimy pająki.