Kostka lub krajanka kokosowa czyli pyszne ciasto w polewie czekoladowej z kokosem. Zrobiona na specjalne życzenie i zjedzona praktycznie od razu. Jeżeli szukacie domowych łakoci idealnych do szkoły lub pracy to ten przepis będzie idealny 😉
KOSTKA KOKOSOWA (na formę 32 x 22 cm)
Składniki:
- 375 g masła (250+125)
- 337,5 g cukru (187,5+150)
- 500 ml śmietany 18% (250+250)
- 16 g cukru wanilinowego
- 625 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 60 g kakao (4 łyżki)
- 300 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
W garnuszku umieszczamy: 250 g masła, 187,5 g cukru, 250 g śmietany i cukier wanilinowy. Całość gotujemy, aż masło się roztopi, a później ostudzamy. Do zimnej masy dodajemy jajka i żółtka, całość miksujemy do gładkości. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką. Blachę wykładamy papierem i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 170ºC przez około 40 minut.
Resztę masła, cukru i śmietany musimy zagotować razem z kakao. Powstała masa trochę zgęstnieje, kiedy przestygnie.
Ostudzone ciasto kroimy w kostkę. Każdą z osobna maczamy w polewie czekoladowej, a na koniec obtaczamy w kokosie.
Smacznego!
Inspiracja