W dzisiejszym przepisie chodzi bardziej o krem niż muffiny, bo takie już robiłam. Pomysł na krem pochodzi od mojej szefowej (pozdrawiam Ola :D) , a ja postanowiłam go trochę „ulepszyć”, co średnio mi wyszło. Krem sam w sobie jest delikatnie żółty, bo takie też są serki topione, więc stwierdziłam, że jak dam odrobinkę fioletowego barwnika to wyjdzie biały. I takim sposobem stał się różowy, bo niestety dałam za dużo fioletu. Na szczęście kolor nie wpływa na smak, więc dalej było przepyszne 😉
MARCHEWKOWE MUFFINY Z KREMEM Z SERKA TOPIONEGO
Składniki:
- Muffiny z tego przepisu
- 100 g masła
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 187 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Masło i serek kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie ucieramy z cukrami i odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia. Wystudzone muffiny smarujemy kremem, dodatkowo możemy je ozdobić posypką lub pokrojonymi na mniejsze kawałki orzechami włoskimi.