Ostatnio choroba trochę mnie rozłożyła, ale nie daję za wygraną. Dzisiaj prezentuję Wam pyszne pancakes z cynamonem, na wzór babeczek. Są idealną propozycją na ciepłe, późne śniadanie, najlepiej w łóżku. Do tego mocna kawa i można rozpoczynać przygotowania do świąt 😉
NALEŚNIKI CYNAMONOWE
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 240 ml mleka
- 15 g oleju (1 łyżka)
- 1 jajko
- 170 g masła (110+60)
- 165 g cukru brązowego
- 15 g mielonego cynamonu (1 łyżka)
- 55 g kremowego sera białego (do kanapek)
- 150 g cukru pudru
- 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Najpierw musimy przygotować nadzienie cynamonowe. W misce mieszamy rozpuszczone 113 g masła, cukier brązowy i cynamon. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego lub małej, śniadaniowej reklamówki i odstawiamy na około 20 minut, aż stężeje.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy mleko, olej i jajko, całość mieszamy do połączenia składników.
Na koniec robimy polewę. Pozostałe masło i ser roztapiamy, a następnie dodajemy do nich cukier puder i ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy, aż powstanie nam gładka i lejąca się polewa.
Rozgrzewamy dużą patelnię z odrobiną masła. Wykładamy około 1 łyżkę ciasta na 1 naleśnika, a na jego powierzchni robimy ślimaka z nadzienia cynamonowego. Zalewamy nadzienie niedużą ilością ciasta i całość smażymy. Po jakimś czasie (pojawią się bąbelki) przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 1-2 minuty. Ciepłe naleśniki podajemy z kremową polewą.