Ostatnio dostałam cudowną, nową książkę Jamiego Olivera pt. „5 składników”. Po wypróbowaniu kilku przepisów z niej jestem zachwycona. Nawet tak średni kucharz jak ja potrafi coś ugotować 😀 Dzisiaj pokażę Wam moją wersję przepisu Jamiego na „jajecznicowy omlet”.
OMLET Z MOZZARELLĄ
Składniki:
- 2 jajka
- 150 g ulubionych pomidorów (2 duże sztuki)
- świeża bazylia (ok. 7 g)
- 30 g mozzarelli
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy je na talerzy, skraplamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. Bazylię wkładamy do moździerza i ucieramy na gładką pastę. Dodajemy odrobinę oliwy i otrzymujemy oliwę bazyliową. Możemy też taką kupić. Mozzarellę siekamy.
Rozgrzewamy małą patelnię z oliwą na średnim ogniu, a jajka ubijamy. Wylewamy je i często mieszamy silikonową łopatką, jakby próbując je rozsmarować na patelni. Kiedy jajka lekko się zetną przestajemy mieszać i na środek naszego omleta dajemy mozzarellę. Skraplamy ją oliwą bazyliową i zostawiamy na około 1 m
inutę, żeby omlet się bardziej ściął. Po tym czasie zawijamy brzegi omleta do środka, a całość wykładamy na przygotowane wcześniej pomidory. Całość możemy opcjonalnie posypać pokrojoną papryczką chili oraz świeżą bazylią.
Smacznego!