Niestety nadszedł ten przykry czas w roku (a dla niektórych już trwa), który nazywa się sesja. Studenci panikują, punkty ksero zarabiają więcej, a każdy myśli już tylko o tym, kiedy to szaleństwo się skończy. Dlatego ja tegoroczną sesję zimową zaczynam inaczej, bo od pieczenia ciastek. I to nie byle jakich ciastek! Chocolate chip cookies, czyli ciasteczka z kawałkami czekolady, to amerykańska klasyka, a przepis na nie mam z książki samego mistrza, czyli Antonio Bachoura. Idealnie sprawdzą się jako nagroda za zdany egzamin albo motywacja do dalszej nauki 😉
AMERYKAŃSKIE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
(24 duże sztuki)
Składniki:
- 330 g mąki pszennej
- 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
- szczypta soli
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 90 g cukru białego
- 150 g cukru brązowego
- 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
- 2 małe jajka
- 300 g czekoladowych kropelek/ dropsów lub posiekane 3 tabliczki czekolady mlecznej (można też użyć deserowej, wtedy całość będzie odrobinę mniej słodka)
Przygotowanie:
W mniejszej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrami i ekstraktem waniliowym, aż całość będzie kremowa, a masło niewyczuwalne. Dodajemy jajka, po każdym miksując całość, a następnie suche składniki. Całość miksujemy, ciasto wyjdzie gęste i będzie to trudniejsze, dlatego robimy to na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy twardą szpatułką.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub matą silikonową. Nabieramy około 1 łyżki stołowej ciasta,robimy z niego kulkę, a następnie kładziemy na blachę. Ciastka wyjdą wtedy wielkości dłoni.
Pieczemy w 175°C przez około 10 minut, aż ciastka będą lekko brązowe.