Był już chleb na zakwasie, dzisiaj przyszedł czas na kolejny, czyli chleb biszkoptowy. Do jego wykonania potrzebne jest tylko 5 składników. Jakie? Zobaczcie niżej 🙂
CHLEB BISZKOPTOWY
Składniki:
- 250 g białka z jajek (u mnie z 6 jajek L)
- żółtka jajek
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 100 g masła
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wciąż miksując. Masło roztapiamy i lekko ostygnięte wlewamy do miksowanej masy. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chleb pieczemy w 200°C przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy go do ostygnięcia w otwartym piekarniku.