Churros czyli słynne hiszpańskie niby-pączki z ciasta parzonego, podobnego jak do ptysi. Z tą małą różnicą, że churros się smaży na głębokim tłuszczu i macza w ciepłym sosie czekoladowym.
Jeżeli jednak macie ochotę na tradycyjne pączki to zapraszam do przeglądania innych przepisów na tłusty czwartek 🙂
CHURROS
Składniki:
- 250 ml mleka
- 50 g +15 g masła
- 15 g cukru wanilinowego (1 łyżka)
- 30 g cukru białego (2 łyżki)
- szczypta soli
- 190 g mąki pszennej
- 4 jajka
- mieszanka drobnego cukru i cynamonu
- smalec lub olej do smażenia
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- szczypta cynamonu
- 150 g czekolady deserowej (1,5 tabliczki)
Przygotowanie:
Mleko musimy zagotować z 50 g masła, cukrami i solą. Następnie wsypujemy do niego mąkę i ucieramy drewnianą łyżką, do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia składników. Rozgrzewamy tłuszcz, osobiście polecam smalec. Ciasto przekładamy do grubego rękawa cukierniczego (jeżeli takiego nie mamy to możemy użyć worka strunowego lub strzykawki do kremów) z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Ciasto wyciskamy na rozgrzany do 180°C tłuszcz, tworząc długie pałki (można sobie pomóc nożyczkami ;)) Smażymy kilka minut z każdej strony, odcedzamy i obtaczamy w cukrze z cynamonem.
Do przygotowania sosu czekoladowego musimy zagotować śmietankę z cynamonem. Następnie dodajemy pozostałe masło oraz pokruszoną czekoladę i mieszamy do ich roztopienia. Churros najlepiej smakuje maczane w ciepłym sosie.