Custard

Custard, czyli krem angielski, jest bardziej sosem niż kremem. W smaku przypomina nasz swojski kogiel mogiel. Jest idealny jako dodatek do świeżych owoców, naleśników, lodów czy innych deserów.

KREM ANGIELSKI-CUSTARD

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 45 g cukru
  • 10 ml ekstraktu waniliowego (2 łyżeczki)

Przygotowanie:

Jajka najlepiej najpierw sparzyć we wrzątku przez 10 sekund. Żółtka ubijamy z cukrem do momentu utworzenia się jasnego kremu, w którym niewyczuwalne są drobinki. Cały czas miksując wlewamy gorącą śmietankę z mlekiem. Całość przelewamy znowu do garnuszka i podgrzewamy na najmniejszym ogniu cały czas mieszając. Nie możemy dopuścić do zagotowania się kremu, musi lekko zgęstnieć. Po tym przelewamy go do miseczki, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Może Ci się spodobać także...