Już za 2 dni Dzień Świętego Patryka, czyli irlandzkie święto narodowe, kojarzące się z zielenią i piwem! Dzisiaj moja zielona wersja tarty wytrawnej, ale mam też kilka innych propozycji: zielone tosty, koktajl lub rolada z łososiem. A jak Irlandia to nie może zabraknąć Guinnessa i piwnego ciasta!
TARTA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (tartę można też przygotować na kruchym cieście, np. z tego przepisu)
- 200 g piersi z kurczaka
- sos sojowy
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego szpinaku
- 15 g masła (1 łyżka)
- 150 g sera żółtego (u mnie gouda)
- 2 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g serka mascarpone
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni podsmażamy cebulkę, jak się zeszkli to dodajemy kurczaka i doprawiamy go sosem sojowym. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i masło. Całość powoli gotujemy, żeby odparować nadmiar wody.
Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy nim formę (u mnie jest kwadratowa, więc tarta wyszła większa, ale można też użyć okrągłej formy). Na dnie robimy dziurki widelcem, kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ciasto grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Spód tarty podpiekamy przez 15 minut w 180ºC.
Na podpieczonym spodzie układamy kurczaka i szpinak. Ser trzemy na tarce, połowę rozsypujemy na farszu. Jajka łączymy ze śmietanką, mascarpone i przyprawami. Zalewamy tym tartę i posypujemy resztą sera. Tartę pieczemy jeszcze przez 20-30 minut w 180ºC.
Smacznego!