Dzisiaj coś na szybko, ale i efektownie. Idealny tort dla małych i dużych, o czym najlepiej świadczy uśmiechnięta mina solenizantki, która taki prezent dostała ;). Nie było mnie tu pewien czas, ponieważ byłam na mini wakacjach. Chcecie wiedzieć gdzie? Zapraszam na mój profil na instagramie, gdzie oprócz informacji o nowych przepisach znajdziecie migawki z mojego życia i znajdziecie odpowiedź na powyższe pytanie 😀
MARCHEWKOWY TORT „MARCHEWKA”
Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 250 ml oleju
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 300 g startej marchewki
- 300 g cukru brązowego
- 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
- 10 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
- 10 g cynamonu (2 łyżeczki)
- 30 g kakao (2 łyżki)
- 100 g masła
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 100 g cukru białego
- pomarańczowy i zielony barwnik (u mnie w proszku)
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy z cukrem brązowym do otrzymania jasnej masy. Dodajemy do niej mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i całość mieszamy. Z pozostałych białek ubijamy pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i pieczemy przez około 60 minut w 180°C. Następnie ciasto studzimy i wycinamy z niego kształt marchewki.
Masło i serek topimy w garnuszku, a następnie dodajemy biały cukier. Masę dzielimy na 2 części, jedną (mniejszą) farbujemy na zielono, a drugą na pomarańczowo. Zimny tort dekorujemy kolorową masą.