Kontynuując temat szparagów, dzisiaj wpada przepis na szybki obiad. Tak szybki, że na kupnym cieście. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę tartę zrobić na kruchym cieście – można skorzystać z tego przepisu 🙂
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- pęczek szparagów
- 4 jajka
- 200 g sera koziego (u mnie pokruszone talarki)
- 30 g śmietany 12% (2 łyżki)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu (możecie użyć białego)
- opakowanie pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Ciasto francuskie docinamy do formy, rozkładamy na nim papier do pieczenia i obciążamy kulkami lub grochem. Podpiekamy przez 5 minut w 200°C.
Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki-przy naciśnięciu same złamią się w odpowiednim miejscu. Jeżeli szparagi są grube to trzeba je zblanszować, czyli zanurzyć przez chwilę we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie.
Jajka, pokruszony kozi ser, śmietanę oraz przyprawy mieszamy do połączenia składników. Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i przekrojone na pół pomidorki i całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy 15 minut w 200°C, aż masa się zetnie, a ciasto zarumieni. Można podawać z kremem z octem balsamicznym.