Korzystajmy z truskawek póki są! A przynajmniej te nasze, polskie, na które sezon kończy się mniej więcej w połowie lipca. Truskawki na śniadanie towarzyszą mi od dłuższego czasu, a to dzięki kilku krzaczkom na ogródku 😉 Jeżeli kupuję ich większą ilość to najchętniej robię z nich koktajl, który jest dla mnie deserem, częścią obiadu lub śniadania. Pomysł na to śniadanie można wykorzystać na dwa sposoby: zrobić koktajl rano i od razu wypić, nawet w biegu, lub zrobić go poprzedniego dnia wieczorem, a rano cieszyć się czymś na kształt nocnej owsianki 🙂
KOKTAJL ŚNIADANIOWY (1 porcja)
Składniki:
- 100 g truskawek
- 50 g śmietany (12% lub 18%), może być też jogurt naturalny
- 60 g otrębów lub płatków owsianych
- cukier według uznania (niektóre truskawki są tak słodkie, że wcale go nie potrzebują!)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do misy blendera i miksujemy do powstania gładkiej masy.