Przepis last minute, bo na chwil臋 mam wakacje i zapomnia艂am, 偶e jest czwartek 馃榾 Na szcz臋艣cie internet w telefonie mam, wi臋c zapraszam do czytania!
ODRYWANY CHLEBEK CZOSNKOWY
Sk艂adniki:
- 400 g m膮ki pszennej
- 5 g cukru (1 艂y偶eczka)
- 10 g dro偶d偶y suchych (2 i 1/2 艂y偶eczki)
- 5 g soli (1 艂y偶eczka)
- 85 ml mleka
- 60 ml wody
- 55 g mas艂a, roztopionego i przestudzonego
- 2 jajka
- 2 z膮bki czosnku, przeci艣ni臋te przez prask臋
- p贸艂 艂y偶eczki suszonego聽oregano
- du偶a szczypta suszonego rozmarynu
- 15 g drobno聽posiekanej 艣wie偶ej bazylii (1 艂y偶ka)
dodatkowo:
- 40 g mas艂a, roztopionego
- 6 z膮bk贸w czosnku,聽przeci艣ni臋tego przez prask臋
- 1 艂y偶ka drobno posiekanej 艣wie偶ej bazylii
- 70 g startego parmezanu
Przygotowanie:
M膮k臋 i dro偶d偶e mieszamy, dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w (mas艂o na ko艅cu) i wyrabiamy ciasto, a偶 b臋dzie mi臋kkie i elastyczne. Robimy z niego kul臋, przek艂adamy do miski opr贸szonej m膮k膮, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce do wyro艣ni臋cia. Ciasto musi podwoi膰 swoj膮 obj臋to艣膰, mo偶e to trwa膰 oko艂o 1,5 h.
Form臋 keksow膮 smarujemy mas艂em i opr贸szamy m膮k膮.
Wyro艣ni臋te ciasto musimy rozwa艂kowa膰 na prostok膮t. Dodatkowe mas艂o mieszamy z czosnkiem, bazyli膮 i parmezanem i tak膮 mieszank膮 smarujemy ciasto. Ca艂o艣膰 kroimy na mniejsze prostok膮ty i uk艂adamy je w keks贸wce, zostawiaj膮c z bok贸w troch臋 miejsca. Ponownie przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy do wyro艣ni臋cia na 45-60 minut.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nastawionego na聽180潞C i pieczemy przez 30 minut.