Jak już pewnie zauważyliście, uwielbiam owoce sezonowe. Po truskawkach przyszedł czas na moje ukochane borówki. A one najlepiej smakują z kruchym ciastem i kremem cytrynowym, przekonajcie się sami 😉
TARTALETKI Z LEMON CURD I OWOCAMI
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 175 g zimnego masła
- 10 g cukru pudru (2 łyżki)
- 1 jajko
- 2 porcje lemon curd
- świeże borówki albo maliny
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier puder i jajko szybko zagniatamy, ciasto formujemy w kulkę i wsadzamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować i przenieść do foremek, uprzednio posmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Foremki z ciastem znowu wsadzamy do lodówki, tym razem na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem z przepisu wyżej.
Pieczemy tartaletki w 180ºC przez około 25 minut. Na wierzch do każdej foremki dajemy papier do pieczenia, a na niego kulki ceramiczne lub groch, który można ściągnąć po 15 minutach pieczenia. Kiedy tartaletki ostygną przekładamy na nie masę i dajemy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Na wierzchu układamy maliny lub borówki.