Waniliowe muffiny z czekoladą

Klasyka, czyli wanilia i czekolada. Do tych muffinów można użyć groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady, wybór należy do Was 😉

WANILIOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ (12 sztuk)

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (nie wanilinowego!) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej
  • 100 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 100 g posiekanej czekolady lub groszku czekoladowego

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. W kolejnej trzepaczką mieszamy jajka, wodę i olej. Następnie zawartość misek mieszamy razem do połączenia się składników, osypać czekoladę i wszystko przemieszać jeszcze raz. Formę na muffiny wykładamy papilotkami i przekładamy do nich masę. Całość pieczemy około 30 minut w 180°C, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...