Owsianka jest moim ulubionym śniadaniem w lecie. Jest szybka w przygotowaniu, a dzięki dodatkowi świeżych owoców jest jeszcze pyszniejsza. Jakiś czas temu przeczytałam, że może być jej zdrowsza wersja, czyli taka bez gotowania. Wg doktora Maximiliana Bircher-Bennera, szwajcarskiego lekarza, płatki owsiane podczas gotowania tracą swoją wartość odżywczą, a gotowana owsianka ma wyższy indeks glikemiczny. Z ciekawości spróbowałam zrobić taką nocną owsiankę i wiecie co? Jest przepyszna!
NOCNA OWSIANKA Z KOKOSEM I MALINAMI (1 porcja)
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 150 ml ciepłej wody
- 10 g wiórków kokosowych
- miód do dosłodzenia (opcjonalnie)
- maliny
Przygotowanie:
Płatki owsiane, wodę i wiórki kokosowe mieszamy w misce. Przykrywamy ją folią lub zamykamy wieczko i zostawiamy na całą noc. Rano możemy dodać miód, na wierzchu układamy świeże maliny i gotowe 🙂