Ciasteczka owsiane z dynią

Przygotowania do Halloween czas zacząć! Ja blogu już trochę tematycznych przepisów jest, wszystkie znajdziecie pod tagiem halloween. Były muffinki, sernik, a nawet dyniowe mojito, o klasycznych puree z dyni nie zapominając 😉

OWSIANE CIASTECZKA Z DYNIĄ (26 sztuk)

Składniki:

  • 220 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 g proszku do pieczenia (1/2) łyżeczki
  • szczypta soli
  • 10 g cynamonu (2 łyżeczki; 5+5)
  • 120 g brązowego cukru
  • 120 g masła, roztopionego
  • 150 g puree z dyni (kupione lub domowe)
  • 1 żółtko
  • 5 g ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
  • 80 g orzechów włoskich
  • 180 g cukru pudru
  • 30 ml wrzącej wody (2 łyżki)

Przygotowanie:

W misce mieszamy płatki owsiane,mąkę, proszek, sól, połowę cynamonu i brązowy cukier. Dodajemy roztopione masło, puree, żółtko, ekstrakt waniliowy oraz orzechy włoskie i całość mieszamy. Odstawiamy na 10-15 minut, żeby płatki wchłonęły mokre składniki. Po tym czasie możemy dodać trochę więcej puree lub płatków, jeżeli ciasto wyda nam się odpowiednio zbyt gęste lub rzadkie.

Z ciasta formujemy kulki (każda po około 30 g), układamy je na blaszce i spłaszczamy delikatnie. Pieczemy przez 15 minut w 175°C .

Z pozostałych składników robimy lukier, którym oblewamy ostygnięte ciastka.

Smacznego!

Inspiracja

 

Warzywa dyniowate 2018

Może Ci się spodobać także...