Niestety choroba i nawał pracy mnie chwilowo pokonały, ale wracam w pełni sił. Dzisiaj coś szybkiego i rozgrzewającego na zbliżające się chłodne dni. Dodatkowo zdrowe słodycze są lepsze od niezdrowych 😉
CZEKOLADOWY BUDYŃ JAGLANY (2 porcje)
Składniki:
- 125 g suchej kaszy jaglanej
- 500 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
- 45 g kakao
- 30 ml syropu klonowego lub miodu
- 20 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną musimy przepłukać pod bieżącą wodą. Gotujemy ją w mleku, na małym ogniu i pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Dodajemy do niej resztę składników i wszystko blendujemy na gładką masę, przypominającą budyń. Możemy podawać go z owocami lub syropem klonowym.