U mnie jak co roku w amoku, więc przepis na święta będzie jeden 😀 Na szczęście pod tagiem „święta” znajdziecie dużo takich pyszności jak pierniki, serniki czy moczkę.
TORT Z ROZMARYNEM I ŻURAWINĄ (na formę 24 cm)
Składniki:
krem:
- 350 g białej czekolady (3,5 tabliczki)
- 400 g śmietanki 36%
- 1 gałązka rozmarynu
- 500 g serka mascarpone
biszkopt:
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1/2 pomarańczy (osobno skórka i sok)
- 120 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 300 g konfitury z żurawiny
- świeża żurawina i gałązki rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
Zaczynamy od kremu, trzeba go przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż czekolada się roztopi. Całość mieszamy, a kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki.
Dzień wcześniej możemy (ale nie musimy) przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksujemy i dodajemy małymi partiami cukier, następnie żółtka i skórkę z pomarańczy. Oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, delikatnie mieszamy szpatułką, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 170°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dzielimy na trzy równe blaty.
Ze schłodzonego kremu wyciągamy rozmaryn i dodajemy mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania puszystej i gęstej masy.
Na koniec zostaje nam złożenie tortu. Pierwszy blat układamy na paterze i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Smarujemy połową konfitury, zostawiając odstęp od brzegu, a następnie 1/3 kremu. Kładziemy drugi blat i postępujemy tak samo: sok z pomarańczy, żurawina i krem. Na górę kładziemy trzeci blat, a na jego wierzchu i bokach tortu rozsmarowujemy pozostały krem. Dekorujemy świeżą żurawiną i rozmarynem. Schładzamy przed podaniem.