Tort z rozmarynem i żurawiną

U mnie jak co roku w amoku, więc przepis na święta będzie jeden 😀 Na szczęście pod tagiem „święta” znajdziecie dużo takich pyszności jak pierniki, serniki czy moczkę.

TORT Z ROZMARYNEM I ŻURAWINĄ (na formę 24 cm)

Składniki:

krem:

  • 350 g białej czekolady (3,5 tabliczki)
  • 400 g śmietanki 36%
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 500 g serka mascarpone

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1/2 pomarańczy (osobno skórka i sok)
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • 300 g konfitury z żurawiny
  • świeża żurawina i gałązki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

Zaczynamy od kremu, trzeba go przygotować dzień wcześniej. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż czekolada się roztopi. Całość mieszamy, a kiedy ostygnie wstawiamy na noc do lodówki.

Dzień wcześniej możemy (ale nie musimy) przygotować biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksujemy i dodajemy małymi partiami cukier, następnie żółtka i skórkę z pomarańczy. Oba rodzaje mąki przesiewamy i dodajemy partiami do masy, delikatnie mieszamy szpatułką, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 170°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie dzielimy na trzy równe blaty.

Ze schłodzonego kremu wyciągamy rozmaryn i dodajemy mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania puszystej i gęstej masy.

Na koniec zostaje nam złożenie tortu. Pierwszy blat układamy na paterze i skrapiamy sokiem z pomarańczy. Smarujemy połową konfitury, zostawiając odstęp od brzegu, a następnie 1/3 kremu. Kładziemy drugi blat i postępujemy tak samo: sok z pomarańczy, żurawina i krem. Na górę kładziemy trzeci blat, a na jego wierzchu i bokach tortu rozsmarowujemy pozostały krem. Dekorujemy świeżą żurawiną i rozmarynem. Schładzamy przed podaniem.

Smacznego i wesołych świąt!

Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk: „hokus-pokus”.

Może Ci się spodobać także...