Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ostatnio moje ulubione ciasto. Szybko się robi, jest pyszne, zdrowe i idealnie się nadaje na ostatnią drogę dla przejrzałych bananów. Bo takie jeszcze zielone, niedojrzałe uwielbiam jeść same, ale słodkie, lekko brązowe już są dla mnie fujka. Tradycyjny przepis jest z jajkami. Konsystencja ciasta jest wtedy bardziej zbita i trochę przypomina chlebek. Wersja wegańska oczywiście jajek nie zawiera, jest na mleku roślinnym i jest bardziej sypka, delikatna. Obydwie są dobre i warto je wypróbować, nawet jak na co dzień do wegan wam daleko. Pro tip: można kupić małe mleko roślinne, wielkości soczku w kartoniku, idealne do ciasta 🙂

CHLEBEK BANANOWY

Składniki:

  • 3 lub 4 bardzo dojrzałe banany
  • 75 g roztopionego masła
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 ml ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
  • 5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)
  • 375 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy (nada się do tego widelec albo tłuczek do ziemniaków), dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, sól i orzechy. Mąkę z sodą przesiewamy przez sitko, dodajemy do ciasta i całość mieszamy do połączenia składników.
Formę keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wypełniamy ciastem. Pieczemy w 170°C przez około godzinę, do suchego patyczka.

WERSJA WEGAŃSKA

Składniki:

  • 375 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju
  • 90 g cukru
  • 80 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • kilka kostek posiekanej czekolady

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy i łączymy z resztą składników oprócz czekolady. Całość mieszamy, można też zmiksować, żeby uzyskać gładką masę. Na koniec dodajemy czekoladę i krótko mieszamy. Formę keksówkę smarujemy olejem i przekładamy do niej masę. Pieczemy w 180°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

Inspiracja: Moje Wypieki i Jadłonomia

Może Ci się spodobać także...