To jest chyba najbardziej wilgotne ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam, a trochę ich już w swoim życiu zrobiłam i spróbowałam. Ciasto idealne do kawy, ale równie dobrze sprawdzi się jako blaty do tortu, które można przełożyć kremem mascarpone i owocami. Sekretnym składnikiem jest tutaj czerwone wino i to nie byle jakie, bo wiśniowe, od Winiarni Zamojskiej. Wino to jest półsłodkie, łagodne i ma rubinową barwę. Wyczuwalne w nim są soczyste wiśnie z pestkową nutą, które razem tworzą aromatyczną całość. Co ciekawe wino to, oczywiście w odpowiedniej ilości ;), jest zdrowe dla naszego organizmu. Zawiera cenne składniki, takie jak kwasy organiczne, garbniki i witaminy, których niewielkie ilości dobrze wypływają na choroby układu krążenia oraz serca i nerek.
To nie pierwsze moje ciasto z winem. Starsi obserwatorzy mogą kojarzyć torcik walentynkowy, z winną galaretką i bezą włoską, do spróbowania którego zachęcam każdego.
CZEKOLADOWE CIASTO Z WINEM (forma 23 cm)
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 525 g cukru
- 260 g kakao
- 10 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- 400 ml maślanki
- 150 ml oleju
- 2 jajka
- 5 ml ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
- 350 ml półsłodkiego wina wiśniowego
Przygotowanie:
Do jednego, większego naczynia przesiewamy suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników, czyli cukier, maślankę, olej, jajka, ekstrakt i wino, aż się połączą. Następnie dodajemy przesiane, suche składniki i ponownie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 50 minut, przed wyciągnięciem sprawdzając patyczkiem lub cienkim nożem czy środek jest upieczony.
Tak jak pisałam wcześniej, to ciasto możemy jeść solo albo zrobić z niego tort. Będzie idealne jako blat do tortu z frużeliną z owoców leśnych albo do tortu mocno czekoladowego. Pochwalcie się swoimi pomysłami 🙂
Smacznego!