Ciasto czekoladowe z winem wiśniowym

To jest chyba najbardziej wilgotne ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam, a trochę ich już w swoim życiu zrobiłam i spróbowałam. Ciasto idealne do kawy, ale równie dobrze sprawdzi się jako blaty do tortu, które można przełożyć kremem mascarpone i owocami. Sekretnym składnikiem jest tutaj czerwone wino i to nie byle jakie, bo wiśniowe, od Winiarni Zamojskiej. Wino to jest półsłodkie, łagodne i ma rubinową barwę. Wyczuwalne w nim są soczyste wiśnie z pestkową nutą, które razem tworzą aromatyczną całość. Co ciekawe wino to, oczywiście w odpowiedniej ilości ;), jest zdrowe dla naszego organizmu. Zawiera cenne składniki, takie jak kwasy organiczne, garbniki i witaminy, których niewielkie ilości dobrze wypływają na choroby układu krążenia oraz serca i nerek.

To nie pierwsze moje ciasto z winem. Starsi obserwatorzy mogą kojarzyć torcik walentynkowy, z winną galaretką i bezą włoską, do spróbowania którego zachęcam każdego.

CZEKOLADOWE CIASTO Z WINEM (forma 23 cm)

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 525 g cukru
  • 260 g kakao
  • 10 g sody oczyszczonej (2 łyżeczki)
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 400 ml maślanki
  • 150 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 ml ekstraktu z wanilii (1 łyżeczka)
  • 350 ml półsłodkiego wina wiśniowego

Przygotowanie:

Do jednego, większego naczynia przesiewamy suche składniki, czyli mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. W drugim naczyniu mieszamy resztę składników, czyli cukier, maślankę, olej, jajka, ekstrakt i wino, aż się połączą. Następnie dodajemy przesiane, suche składniki i ponownie mieszamy, ale tylko do połączenia się składników.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180ºC przez ok. 50 minut, przed wyciągnięciem sprawdzając patyczkiem lub cienkim nożem czy środek jest upieczony.

Tak jak pisałam wcześniej, to ciasto możemy jeść solo albo zrobić z niego tort. Będzie idealne jako blat do tortu z frużeliną z owoców leśnych albo do tortu mocno czekoladowego. Pochwalcie się swoimi pomysłami 🙂

Smacznego!

Inspiracja

Może Ci się spodobać także...