Domowe grzane wino

Chociaż grudzień jeszcze przed nami, to w wielu miejscach w Polsce spadł dzisiaj pierwszy śnieg. I chociaż ciężko jeszcze z niego ulepić bałwana, to stwarza miły, przedświąteczny klimat, do którego idealnie pasuje koc, rozpalony kominek i grzane wino właśnie. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki przepis, ale z małym twistem. Jest nim rodzaj wina, ponieważ ja […]

Continue Reading

Ciasto czekoladowe z winem wiśniowym

To jest chyba najbardziej wilgotne ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam, a trochę ich już w swoim życiu zrobiłam i spróbowałam. Ciasto idealne do kawy, ale równie dobrze sprawdzi się jako blaty do tortu, które można przełożyć kremem mascarpone i owocami. Sekretnym składnikiem jest tutaj czerwone wino i to nie byle jakie, bo wiśniowe, od Winiarni […]

Continue Reading

Piernik staropolski

Ten przepis na dodanie czekał baaaardzo długo, bo jedną z tradycji świątecznych jaką mam jest to, że co roku zapominam o zagnieceniu piernika w listopadzie. Na szczęście teraz o tym pamiętam i przypominam o tym Wam, bo do świąt zostało 6 tygodni, czyli jest to idealny czas na przygotowania. Oczywiście nic się nie stanie jak […]

Continue Reading

Bułki pszenne z czarnuszką

Przepis na bułki, które gościły u mnie na Wielkanoc. Dobre na słodko i na słono, pyszne jeszcze ciepłe z samym masłem. Z kolei czarnuszka to mój ulubiony dodatek do pieczywa, ma ciekawy smak i zmienia strukturę wypieku. Jeżeli jej nie lubicie albo nie macie, to te bułeczki możecie posypać sezamem albo makiem, nic was nie […]

Continue Reading

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to ostatnio moje ulubione ciasto. Szybko się robi, jest pyszne, zdrowe i idealnie się nadaje na ostatnią drogę dla przejrzałych bananów. Bo takie jeszcze zielone, niedojrzałe uwielbiam jeść same, ale słodkie, lekko brązowe już są dla mnie fujka. Tradycyjny przepis jest z jajkami. Konsystencja ciasta jest wtedy bardziej zbita i trochę przypomina chlebek. […]

Continue Reading

Chleb na maślance

Dzisiaj przepis wymagający trochę czasu, za to odwdzięczający się smakiem. Mowa o chlebie na zakwasie, z czarnuszką i maślanką, który pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”. Delikatnie kwaśny, bardzo aromatyczny i miękki, idealny na świąteczne śniadanie. Można go zrobić na zakwasie żytnim albo pszennym, zależy jaki zakwas macie i jaki lubicie. Ja tę […]

Continue Reading

Zakwas żytni

Hello, hello, hello, witam ponownie! Długo mnie tu nie było, a to wszystko dlatego, że w moim życiu zaszły dość duże zmiany. Skończyłam studia, zmieniłam pracę i się przeprowadziłam. Ale zamiłowanie do pieczenia i słodkości zostało, a to najważniejsze! 😀 W związku z sytuacją jaka panuje na świecie większość z nas siedzi cały czas w […]

Continue Reading