Jest to pierwszy wpis w nowym roku i jest on podwójnie ważny. Oczywiście dlatego, że pierwszy w 2021 roku jak i dlatego, że dzisiaj mija 8 lat, odkąd zaczęłam zbierać przepisy i dzielić się nimi z Wami na tym blogu. Ciężko uwierzyć, że minęło już tyle czasu! Wiem, że koniec marca to średni czas na […]
Świąteczny tort piernikowy
Święta już za chwilę, więc obowiązkowo wjeżdża piernik. Jeżeli nie wszyscy zdążyli przygotować piernik staropolski to ten przepis jest dla Was. Można zrobić tort, ale można też zrobić klasyczne ciasto przełożone powidłami.
Domowe grzane wino
Chociaż grudzień jeszcze przed nami, to w wielu miejscach w Polsce spadł dzisiaj pierwszy śnieg. I chociaż ciężko jeszcze z niego ulepić bałwana, to stwarza miły, przedświąteczny klimat, do którego idealnie pasuje koc, rozpalony kominek i grzane wino właśnie. Dlatego dzisiaj proponuję Wam taki przepis, ale z małym twistem. Jest nim rodzaj wina, ponieważ ja […]
Ciasto czekoladowe z winem wiśniowym
To jest chyba najbardziej wilgotne ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek jadłam, a trochę ich już w swoim życiu zrobiłam i spróbowałam. Ciasto idealne do kawy, ale równie dobrze sprawdzi się jako blaty do tortu, które można przełożyć kremem mascarpone i owocami. Sekretnym składnikiem jest tutaj czerwone wino i to nie byle jakie, bo wiśniowe, od Winiarni […]
Piernik staropolski
Ten przepis na dodanie czekał baaaardzo długo, bo jedną z tradycji świątecznych jaką mam jest to, że co roku zapominam o zagnieceniu piernika w listopadzie. Na szczęście teraz o tym pamiętam i przypominam o tym Wam, bo do świąt zostało 6 tygodni, czyli jest to idealny czas na przygotowania. Oczywiście nic się nie stanie jak […]
Bułki pszenne z czarnuszką
Przepis na bułki, które gościły u mnie na Wielkanoc. Dobre na słodko i na słono, pyszne jeszcze ciepłe z samym masłem. Z kolei czarnuszka to mój ulubiony dodatek do pieczywa, ma ciekawy smak i zmienia strukturę wypieku. Jeżeli jej nie lubicie albo nie macie, to te bułeczki możecie posypać sezamem albo makiem, nic was nie […]
Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to ostatnio moje ulubione ciasto. Szybko się robi, jest pyszne, zdrowe i idealnie się nadaje na ostatnią drogę dla przejrzałych bananów. Bo takie jeszcze zielone, niedojrzałe uwielbiam jeść same, ale słodkie, lekko brązowe już są dla mnie fujka. Tradycyjny przepis jest z jajkami. Konsystencja ciasta jest wtedy bardziej zbita i trochę przypomina chlebek. […]
Sernik ze słonym karmelem i spodem z herbatników
Ten sernik jest w moim Top 10. Serio, jest pyszny, ale nie może być inaczej, skoro jest w nim biała czekolada i słony karmel 😉 Wygrywa z nim chyba tylko sernik chałwowy, który ostatnio znowu robiłam i który podejrzanie szybko zniknął…
Chleb na maślance
Dzisiaj przepis wymagający trochę czasu, za to odwdzięczający się smakiem. Mowa o chlebie na zakwasie, z czarnuszką i maślanką, który pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”. Delikatnie kwaśny, bardzo aromatyczny i miękki, idealny na świąteczne śniadanie. Można go zrobić na zakwasie żytnim albo pszennym, zależy jaki zakwas macie i jaki lubicie. Ja tę […]
Zakwas żytni
Hello, hello, hello, witam ponownie! Długo mnie tu nie było, a to wszystko dlatego, że w moim życiu zaszły dość duże zmiany. Skończyłam studia, zmieniłam pracę i się przeprowadziłam. Ale zamiłowanie do pieczenia i słodkości zostało, a to najważniejsze! 😀 W związku z sytuacją jaka panuje na świecie większość z nas siedzi cały czas w […]