Ciasto słonecznikowe

Wracam do Was w nowym roku z zupełnie nowymi przepisami. Bez zbędnego przedłużania zaczynam pysznym ciastem ze słonecznikiem i krówką, które podbiło moje serce od pierwszego kawałka 😉

 

CIASTO SŁONECZNIKOWE



Składniki:

  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 350 g masła
  • 80 g margaryny
  • 200 g pestek słonecznika
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 puszka kajmaku (około 500 g)
  • 1 opakowanie herbatników
  • spirytus
  • 1 opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej
Przygotowanie:
 
Najpierw robimy biszkopt. Jajka z cukrem ubijamy do białości, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i trochę cukru wanilinowego. Masę wylewamy na blachę i pieczemy około 20 minut w 180ºC.
Następnie do garnka dajemy resztę cukru wanilinowego, 150 g masła, margarynę, cukier puder i mleko, To wszystko musimy rozpuścić i zagotować, a następnie dodajemy pestki słonecznika. Tak powstałą masę przekładamy na blachę i pieczemy przez 30 minut w 170ºC na złoty kolor. Później studzimy i łamiemy na małe kawałki.
Na koniec miksujemy pozostałe masło z kajmakiem. Wrzucamy połamaną kostkę słonecznikową i całość mieszamy.
Masę przenosimy na upieczony wcześniej biszkopt. Herbatniki maczamy w spirytusie i kładziemy na wierzch. Całość polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

 


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Może Ci się spodobać także...