Muffinki duchy

Czas na ostatni przepis na halloween. Ten jest wyjątkowy, bo ma 2 oblicza, w zwykłym świetle i UV. To wszystko przez tonik w kremie, który w swoim składzie ma chininę. Ale spokojnie, wcale go nie czuć, więc dzieciaki będą zachwycone 😉 A starszym gościom można podać gin z tonikiem, też się będzie świecił 😀

MUFFINKI DUCHY (12 porcji)



Składniki:

  •  250 g mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 120 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 5 łyżek toniku
  • draże czekoladowe lub groszki z czekolady

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. W osobnej misce rozmącamy jajko, dodajemy cukier, olej i jogurt, a następnie suche składniki. Mieszamy do połączenia składników. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami lub natłuszczamy masłem i napełniamy ciastem. Pieczemy 20 minut w 180ºC.
W tym czasie możemy przygotować krem: masło dokładnie ubijamy mikserem, aż będzie puszyste. Powoli dodajemy cukier puder i tonic i miksujemy do połączenia składników.
Kiedy muffiny wystygną, krem przekładamy do rękawa cukierniczego i je dekorujemy, a na koniec dajemy draże jako oczy.

Smacznego!

 
 

HalloweenJesienne słodkości!

Może Ci się spodobać także...