Ostatnio była strucla jabłkowa, dzisiaj będzie pod trochę inna postacią. Bułeczki idealne do pracy, szkoły czy na uczelnie 😉
Dodatkowo zapraszam wszystkich do słuchania internetowego radia UJOT FM gdzie od poniedziałku do piątku o 8:55 będzie można usłyszeć moją audycję!
DROŻDŻOWE BUŁECZKI
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 110 g cukru
- 25 g drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- powidła śliwkowe
- słodkie kakao instant
Przygotowanie:
Żółtko mieszamy z jajkiem, cukrem, drożdżami, masłem i mlekiem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto musimy rozwałkować w kształt prostokąta. Jego boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch smarujemy powidłami i posypujemy kakao. Następnie zawijamy ciasto jak roladę, smarujemy resztą jajka i kroimy na ok. 1 cm krążki.
Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC.