Od wczoraj w Krakowie mamy piękną zimę. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że mamy październik. Gdzie się podziała moja ukochana jesień?! Ta ciepła, ze spadającymi liśćmi, dynią, orzechami i całą resztą. Zamiast tego jest zimno, pada śnieg, a znajomi na facebooku na tablice zaczynają wstawiać „Jingle bells”. Ale nie ma tego złego. Przynajmniej na spokojnie mogę siedzieć pod kocykiem „bo zimno”, a jak się spóźnię to będzie „bo śnieg” 😉
Dodatkowo już 2 raz biorę udział w akcji „Jabłko z cynamonem”. W zeszłym roku zrobiłam muffinki, teraz przyszedł czas na strucle 🙂
Dodatkowo już 2 raz biorę udział w akcji „Jabłko z cynamonem”. W zeszłym roku zrobiłam muffinki, teraz przyszedł czas na strucle 🙂
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 150 g cukru
- 25 g drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 kg startych jabłek
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- dodatkowo jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Żółtko mieszamy z jajkiem, 110 g cukru, drożdżami, masłem i mlekiem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy wymieszane składniki i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Starte jabłka odsączamy i mieszamy z resztą cukru i przyprawami.
Ciasto musimy rozwałkować w kształt prostokąta. Jego boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzch dajemy jabłka. Następnie zawijamy ciasto jak roladę i smarujemy resztą jajka.
Pieczemy ok. 35 minut w 180ºC.
Smacznego!